Operahistorien på 60 minutter, hvis vi rekker det.

Velkommen til et operashow du aldri før har sett maken til! Vi tar deg gjennom 400 år med operahistorie, på kun 60 minutter, hvis vi rekker det. Vi har plukket ut alle operagodbitene, og laget en helt ny forestilling som skal få DEG til å elske opera. Kanskje plukker du opp noen nye opera fun-facts, om du allerede er en operanerd?

Opera lenge leve!

Operahistorien på 60 minutter, hvis vi rekker det er en humoristisk forestilling som tar for seg hele operahistorien på 60 minutter. Forestillingen har som mål vise at operaformen favner mye mer enn bare Carmen. Med høydepunkter fra hele operahistorien inviteres publikum til å oppleve opera på sitt beste, i en uformell og humoristisk ramme.

Forestillingen tar publikum på en reise fra Monteverdi på 1600-tallet til kjente komponister som Mozart, Verdi, Puccini, Wagner og vår egen Henning Sommero. Operasjangeren blir vist fra sin beste side, og utøverne tar musikken på fullt alvor, selv om forestillingen er full av humor. Publikum veiledes ved hjelp av en fortellerstemme som setter det hele i et historisk perspektiv, og med sømløse overganger sys det hele sammen med en humoristisk tone.

Idéen bak Operahistorien på 60 minutter, hvis vi rekker det er det fire tidligere operastudenter ved Kunsthøgskolen i Oslo som står for. Som resultat av et entrepenørskapsfag hadde denne forestillingen sin premiere i juni 2016. Og med regi av Bjørn Sæter, er forestillingen skreddersydd for et bredt spekter av publikum. Med flotte kostymer og enkel scenografi presenteres operahistorien på en lettfattelig måte, uten andre hjelpemidler enn fire stemmer og et piano.

Operahistorien på 60 minutter, hvis vi rekker det har siden premieren blitt spilt på flere scener i Oslo, samt på Operafestuka i Kristiansund. I 2016 gjestet forestillingen Spillerom på P2. Sesongen 2018/2019 turnerer de fem utøverne hele landet med forestillingen, og håper å spre kunnskap og glede over denne fantastiske kunstformen.

I dag har jeg ledd og grått i ganske nøyaktig én time... "Operahistorien på 60 minutter" er både for oss som elsker opera - og ikke minst for de som har lyst å bli kjent med kunstformen. Gå ikke glipp av muligheten til å oppleve dette mens de fortsatt spiller i Oslo. Jeg lo med dem i deres evne til å gi et skråblikk på denne absurde verdenen - samtidig som jeg gråt over den overveldende skjønnhet musikken, sangkunsten og historiene gir oss. vel møtt!

Christian Grøvlen, pianist

Idé, manus og utøvere Regi Bjørn Sæter

Hanne Korsbrekke Askeland, Sopran Klaver Stefan Ibsen Zlatanos

Knut Kristian Mohn, Tenor Foto Erika Hebbert

Sara Aasen, Sopran

Dagfinn Andersen, Baryton