På operaballet får du en unik mulighet til å danse under lysekroner til klassisk musikk spilt av Oslo Symfoniorkester. Det vil danses bl.a.

Polonaise, vals, Fransese, Hole in the wall, galopp, menuett, Tarantella, Troika, Blomstervals, Tango

Alle skal kunne klare å henge med i dansen.

Det blir arrangert dansekurs i forkant av ballet, og på ballet vil det også være en dansemester som gir korte instruksjoner underveis.

Datoer for dansekurs i 2020 blir annonsert snart!

Ellers er det også mange som velger kun å se på de ofte spesielle og svært underholdene dansene…

 

polonaise

I polonaisen benytter vi glidende gåtrinn til musikken som er i 3/4 takt. Paret følger rekken, og dansemester vil lede an i ulike formasjoner. Blant annet er det en vanlig tur at rekken går opp midt på dansegulvet og i den ene enden ledes annethver par til å gå hhv. til høyre og venstre ned dansegulvet for så å møtes og ta sammen to og to par i bredden neste gang rekken går opp dansegulvet. Paret kan også ledes til å slippe taket og stå mot hverandre mens parene bakenfor danser mellom (før de stiller seg opp på på motstående rekker for parene bak seg igjen).

HOLE IN THE WALL

Fransese

Fransese betyr kontradans og er fra 1750-tallet med opprinnelse fra Frankrike.

Fransese har en danseformasjon bestående av 7 dansefigurer, som danses mot eller med paret som står på motsatt side. På ballet danser vi kun 2 figurer som Approche og Figure. Fransese danses på store ball, enten det nå måtte være jubileumsball, maskeradeball, kadettball, nyttårsball eller andre festligheter som skal markeres med høytidlighet.

Tempo og mye latter, er en god betegnelse av denne danse formen, som absolutt ikke er vanskelig, men man må ha en Kommandant som styrere hele seansen.

Bjørg Gretes danseskole leder Fransesen som Kommandant.

troika

Deltakerne danner grupper på tre. Èn gutt mellom to jenter, eller ei jente mellom to gutter, utgjør en gruppe. (Det er brukt en gutt og to jenter i beskrivelsen nedenfor).

Gutten holder ei jente i hver hånd. Gruppa stiller opp slik at de stråler ut fra midten av rommet. De ulike gruppene danner en sirkel, og alle har front mot-sols.

Beskrivelse

Troika danses med løpetrinn.

 • Alle løper 8 trinn mot-sols (fremover). Ett trinn tilsvarer ett taktslag.

 • Venstre fot først. Alle løper 8 steg bakover. Venstre fot først.

 • Smetting: Gutt og innerste jente løfter armene til port – ytterste jente (til høyre for gutten) løper gjennom porten og tilbake til sin egen plass. Gutten holder hele tiden jenta i hånda og snur samtidig under sin egen arm.

 • Hele denne bevegelsen tar 4 takter (8 taktslag).

 • Deretter lager gutt og ytterste jente port, og innerste jente løper. Gutten snur under egen arm.

 • Små sirkler: De tre deltakerne i hver gruppe tar hverandre i hendene og danner en liten ring.

 • Så danser hver ring 14 steg med-sols (mot venstre) og avslutter med 3 appeller (tramp).

 • Uten å løse opp taket danser nå gruppa 14 steg mot-sols (mot høyre) og avslutter igjen med 3 appeller (tramp).

 • På disse appellene kan jentene løse opp taket og gi gutten (eller den som er i midten) litt fart fram til den gruppa som står foran. Alle guttene (den i midten av de tre) har nå rykket en plass framover, og dansen fortsetter fra begynnelsen igjen.

 

tarantella

Oppstilling i rekker, menn på høyre side (sett fra musikken) og kvinner venstre side, med partner vis-a-vis. Så danses mesteparten av dansen med NABOENS partner… To og to par danner en gruppe på 4 som danser sammen.

turene:

 1. 2 oppsparksteg og 4 hurtige byttesteg. Gjenta x 4

 2. Rekkene tar løpesteg mot hverandre og byttesteg tilbake. Gjenta x 4

 3. Diagonal byttesekvens. Damen og herren til venstre i rekkene begynner (1-er mann og 2-er dame), på to sidetrinn hopper de på skrå mot og forbi hverandre tilbake på plass, front først og rygg mot rygg tilbake. De to andre (2-er mann og 1-er dame) gjør det samme. Så gjentar man turen (1-er mann og 2-er dame) men denne andre gangen begynner man med rygg mot rygg først så front mot hverandre tilbake på plass. De to andre (2-er mann og 1-er dame) gjør det samme.

 4. Diagonal armkrok. Damen og herren til venstre i rekkene begynner (1-er mann og 2-er dame) tar armkrok, hopper en gang rundt, og så tilbake på plass. De to andre gjør det samme. Turen gjentas men denne gang tar man den andre arm i armkroken, hopper motsatt vei rundt. De to andre gjør det samme.

 5. Sirkel begge veier. Alle fire hopper samtidig i sirkel med hendene i siden (med sola), snur og hopper tilbake.

 6. Mølle begge veier. Alle fire tar fatt i mølle med høyre hånd, hopper rundt med sola, snur, hopper tilbake (ikke bytt hånd i møllegrepet).

blomstervals

 

menuett

Parvis ved siden av hverandre på to rekker, dame på høyre side av sin partner, ett par vis-a-vis. Venstre hånd i venstre (mannen har sin venstre hånd foran magen), alle begynner med høyre fot.

Menutt stegene

H – V inntil – V – H – V – H inntil
Forklaring; et gåtrinn med høyre fot – setter venstre fot inntil – et gåtrinn med venstre fot – et gåtrinn med høyre fot – et gåtrinn med venstre fot – setter høyre fot inntil.

Menuett turene

1. tur

“Hilsen”:

Vi går 2 menuett-steg frem, 1 tilbake, hilser på motstående par
Vi går 2 menuett-steg frem, 1 tilbake, hilser på egen partner

2. tur

“Speilet”:

Vend mot egen partner, armer former speilets ramme (løfter armene som vi holder sammen i og ser på hverandre under dem), et gåtrinn frem (H – V inntil), et gåtrinn tilbake (H – V inntil), skift deretter plass på ett menuettsteg (H – V inntil – V – H – V – H inntil). Gjenta speiling og skift deretter plass tilbake til egen plass.

3. tur

“Z”:

– Vi går et sidesteg mot høyre (nedover i salen); H – V inntil – V fot bak- H – V fot foran – H inntil
– Deretter krysser vi på skrå oppover mot den andre rekken (skifter side med motstående par) på 2 menuettsteg; vi går mot hverandre på ett menuettsteg – slipper tak og damene går mellom de to mennene – på sluten av det neste menuettsteget vender vi på enkleste måte til egen partner og inn på motstående rekke (damen får nå sin venstre hånd over magen).
– Så går vi et sidesteg mot venstre (også nå nedover i salen); H fot bak – V inntil – V – H fot foran – V – H inntil.
– Så skal vi hjem og går et sidesteg mot høyre (oppover i salen); H – V inntil – V fot bak- H – V fot foran – H inntil
– Vi krysser tilbake til opprinnelig rekke med 2 menuettsteg, damene går i mellom mennene – og vi vender enkleste vei mot egen partner inn på egen rekke.
– Turen avsluttes med et sidesteg mot venstre (oppover i salen og tilbake til utgangspunktet); H fot bak – V inntil – V – H fot foran – V – H inntil

4. tur

“Hofte mot hofte”

(Dos-a-dos):

Denne turen ligner på “Speilet” – men nå holder vi ikke sammen.
– Vend mot egen partner, et gåtrinn frem slik at høyre hofte er parallell med partnerens høyre hofte (H – V inntil), et gåtrinn tilbake (V – H inntil).
– Gå deretter rygg mot rygg forbi hverandre på ett menuettsteg (H – V inntil – V – H – V – H inntil).
– Vi gjentar hoft mot hoft (men starter nå med venstre hofte mot hverandre)
– Gå så rygg mot rygg forbi hverandre (men nå den andre veien) på ett menuettsteg (H – V inntil – V – H – V – H inntil).

Huskeregel Menuetten

1. tur – to ganger frem “God dag, god dag”
2. tur – første speiling “Lille speil på veggen der”
2. tur – annen speiling “I speilet har jeg”
3. tur – første Z “sett”
3. tur – annen Z “at jeg endelig skal få se”
4. tur – dos-a-dos “min elskedes rygg